27
Kas 2019
TÜRK BOĞAZLARI ÇALIŞTAYI

İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜBOA) ev sahipliğinde düzenlenen "Türk Boğazları Çalıştayı" 27 Kasım 2019 tarihinde İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla Yerleşkesi’nde gerçekleşti.

Türk Boğazları ile ilgili bilimsel çalışmaların paylaşıldığı ve Devlet kurumları ile sektörün üst düzey temsilcilerinin katıldığı çalıştay, Merkez Kurucu Müdürü Prof. Dr. Özcan Arslan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim SÖĞÜT, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Muhammer ARSLANTÜRK, Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan DERELİ, İMEAK Deniz Ticaret Odası adına Kaptan Mustafa CAN ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İç sular Düzenleme Genel Müdürü Ahmet Selçuk SERT konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Çalıştayın ilk oturumunda Ali KURUMAHMUT “Türk Boğazları’nın Hukukî Statüsü” ve İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper ÜNAL “Türk Boğazları’nda Gemilerden Kaynaklanan Hava Kirliliği” konulu sunumlarını yaptılar. İkinci oturumda Prof. Dr. İ. Hakkı HELVACIOĞLU “Türk Boğazları’nda Kıyı ve Yüzer Yapılar” ve Kaptan Okan Cıncık  “Türk Boğazları’nda Gemi Trafik ve Acil Durum Yönetimi” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Üniversitelerden, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından, Deniz Ticaret Odası, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Denizcilik Sektöründen 200’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen çalıştay, Türk Boğazları konusunda yapılan bilimsel çalışmaların paylaşılmasına olanak sağladı.